Nieuw in fietsland

Verkoop van E-bikes bij Mediamarkt. Goed idee?

Op 4 april start in Nederland de verkoop van E-bikes bij de multimedia gigant Mediamarkt. Dit op 6 locaties: Rotterdam Centrum, Roermond, Groningen Sontplein, Middelburg, Arnhem en Hoorn.

Mediamarkt, in 1979 opgericht, is een Duitse winkelketen die gespecialiseerd is in consumentenelektronica. De grote vraag is nu of de fiets bij deze groep behoord. Het lijkt er alleszins wel op. De E-bike zit vol elektronische componenten en kan vaak verbonden worden met de smartphone. Zo redeneert Mediamarkt waardoor je meer en meer fiets in de keten zult terugvinden.

Niet de minste merken.

Kijken we naar Auto5, Supra Bazar, Colruyt, Aldi, ook zij hebben geregeld een speciale aanbod voor hun fietsend publiek. Dit is anders. Bij Mediamarkt kan je terecht voor een Giant, Batavus en Sparta, niet de minste merken. Het gaat dus wel degelijk om dezelfde fietsen die je bij jouw vertrouwde fietshandelaar terugvindt.

En service na verkoop?

Dat is natuurlijk de vraag. Mediamarkt belooft veel, maar het is weinig waarschijnlijk dat ze een excellente service zullen kunnen aanhouden. De fiets vraagt alsmaar meer nazicht en onderhoud, ondanks de technologische evolutie. Veiligheid wordt alsmaar belangrijk en daarbij is een degelijke fiets met degelijk onderhoud cruciaal.

Fabrikanten.

Zij zijn allerminst opgezet met het nieuwe aanbod bij Mediamarkt. Fabrikanten vrezen voor de goede reputatie van hun merk(en). “Elektrische fietsen vereisen specialistische service en onderhoud. Wij verkopen ze via fietshandelaars die daarin getraind zijn”, legt directeur Wouter Jager van Accell Nederland uit.

Daarbovenop heeft Mediamarkt geen reguliere software ter beschikking om de fietsen uit te lezen en fouten op te sporen. Dat maakt het dus extra moeilijk voor de technici bij Mediamarkt om een fiets het nodige onderhoud te geven.

Mediamarkt is geen officiële verdeler van de aangeboden merken en werkt daarom samen met een tussendealer. Een distributeur die wel aangesloten is als verdeler van de merken. Voor hoelang, is dan weer de vraag.

Conclusie.

Mediamarkt biedt een mooi assortiment aan. Tegelijkertijd staat de fietsensector sterk in haar schoenen en weet ze welke richting ze uit wil. Kwaliteitsmerken als Batavus, Gazelle, Giant en dergelijke zouden zich moeten verenigen om de veiligheid van de gebruiker prioritair te maken.

Zoals altijd, is het de consument die een ‘ja’ of een ‘neen’ geeft. Eén boodschap voor hen: Denk aan uw veiligheid en vraag naar de garantie, het onderhoud. Vergelijk.

We horen graag jouw mening. Fietsen bij Mediamarkt. Goed idee?

2 Comments

Klik hier om een reactie te geven.