Ultegra R8000 serie: Vergaand personaliseerbaar.

- 0 Comment. in Fietsmarkt

Met de nieuwe Ultegra R8000 serie gaat Shimano een stap verder met de ‘rider-tuned’ filosofie.

Wat heeft de nieuwe Ultegra R8000 te bieden? Meer remkracht dankzij schijfremmen, ergonomische shifters voor Di2 en voor hydraulisch of mechanisch remmen. Nieuwe Di2-knoppen bovenop de shifters waarmee schakelacties nog persoonlijker instelbaar zijn. Synchronized Shift-hendels voor makkelijk schakelen tijdens tijdrijden en triatlon. De low-profile Shadow achterderailleurs bieden aerodynamische voordelen.

Meer kracht, meer snelheid

Het centrale onderdeel van de Ultegra R8000 is het HOLLOWTECH II crankstel: minder grammen zonder concessies te doen aan stijfheid. De schitterend vormgegeven crankarm, geïnspireerd op Dura-Ace, is een eerbetoon aan de esthetiek van iedere fiets. Een aanpassing in het nieuwe ontwerp is de positie van het crankstel ten opzichte van de cassette achter: er is meer ruimte tussen het frame en de kransjes. Dit verbetert het schakelen op fietsen met schijfremmen.

De crankstelopties zijn: een standaard 53-39T, mid-compact 52-36T, compact 50-34T en voor cyclocross een 46-36T. De 11-speed cassette sprocket is er in zes standaard maten (CS-R8000, 11-25T, 11-28T, 11-30T, 11-32T, 12-25T, 14-28T) en de bredere 11-34T (CS-HG800) cassette met een naafbody die zowel op racefietsen als mountainbikes past.

Ultegra R8000 heeft twee achterderailleurs: een voor 11-25 / 11-30 en een voor 11-28 / 11-34 cassettes. Dankzij de Shadow RD technologie is de derailleur compacter en steekt hij minder ver uit. Bij een valpartij beschadigt het frame dus minder.

Mechanisch schakelen

Ultegra R8000 heeft mechanisch schakelen tot kunst verheven. De nieuwe Dual Control-shifters zijn verkrijgbaar voor uitvoeringen met hydraulische remmen (ST-R8020) of velgremmen (ST-R8000). Polymeer gecoate kabels zorgen voor ongelooflijk lichte schakelacties. Er zijn meer mogelijkheden om rem- en schakelhendels aan te passen. Dankzij de nieuw vormgegeven binnenste shifter schakelt de achterderailleur snel en intuïtief.

Di2 Elektronische schakelen

De nieuwe Ultegra Di2-shifters hebben opties voor full of semi Synchronized Shift. Een renner kan beide derailleurs met één knop bedienen om naar de optimale versnelling te gaan. De automatische trimfunctie van Di2 zorgt ervoor dat de voorderailleur in het midden blijft, precies rond de ketting. Hierdoor loopt de ketting niet aan. Het design van de knoppen van de Ultegra Di2-shifter is geïnspireerd op Dura-Ace. De knoppen bovenop de shifters zijn ook te programmeren voor remote shifting. Zo kun je schakelen of andere apparaten bedienen, bijvoorbeeld fietscomputers en -verlichting.

Aanpassen van persoonlijke Di2-instellingen was nog nooit zo makkelijk: op een pc of – draadloos – via tablets en andere mobiele apparaten met Bluetooth met de E-Tube app voor Android en iOS. Download de updates van de firmware van de fiets en pas schakelsnelheid, multi-shiftopties en Synchronized Shift-mapping aan. Je stelt alles één keer in en daarna doet Di2 eindeloos en met grote nauwkeurigheid wat jij wilt.

Time Trial / Triathlon

Tijdens een tijdrit is op- en afschakelen vanuit de aerodynamische positie cruciaal. Met de Ultegra ST-R8060 TT/Triathlon Dual Control-shifter bedient de renner de voor- en achterderailleur vanaf de remgrepen op het tijdritstuur. Met de SW-R671 Remote Triathlon Shifter die op alle aero-opzetsturen past, schakelt de renner snel en nauwkeurig vanuit een aerodynamische positie.

Remkracht

De nieuwe remklauwen van Ultegra R8000 leveren fenomenale remkracht in een compact design, met minder ruimte tussen de beide armen. Het ontwerp is speciaal aangepast om met bredere 28c banden te kunnen rijden. De BR-R8070 hydraulische schijfremmen presteren beter onder alle omstandigheden.

Ultegra-waardige wielen

Twee nieuwe lichtgewicht wielsets maken de nieuwe Ultegra line-up compleet – de tubeless WH-RS700 wielen voor velgremmen en de tubeless WH-RS770 E-thru-wielen voor schijfremmen. Met de nieuwe HB/FH-RS700/770 naven is sneller accelereren mogelijk dankzij 60 gram minder gewicht in vergelijking met een paar Ultegra 6800 naven. Doordat de velgen zijn gemaakt van lichter carbon materiaal, is de wielset voor schijfremmen 80 gram lichter dan de voorganger.