Is het einde van de herenfiets nabij?

- 0 Comment. in Actueel, Mobiliteit

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en jongerenorganisatie TeamAlert willen dat de herenfiets uit het straatbeeld verdwijnt. Er zouden alleen nog maar uniseksmodellen verkocht moeten worden.

Daarvoor pleiten de organisaties in De Telegraaf. Als de herenfiets wordt afgeschaft, zou dat veel gewonden in het verkeer schelen. De fietsen met stang zorgen namelijk voor meer en ergere ongelukken.

Herenfiets iets stabieler
“Uit Zweeds onderzoek blijkt dat herenfietsen gevaarlijker zijn dan rijwielen met een lage instap”, zegt VVN in de krant. “Het hoofd raakt bij een valpartij eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder of heup, omdat de bestuurder van een herenfiets meer voorovergebogen zit.”

Volgens fietsenfabrikant Accell Nederland worden er al veel meer dames- dan herenfietsen verkocht. De verhouding is 60 procent tegen 40 procent. Er is alleen wel één probleem: de constructie van de herenfiets is dankzij de stand wel iets stabieler.