Kinderen op de fiets is leuk voor de kinderen zelf, maar ook voor de ouders. Zie hen genieten van de wereld op de fiets. Ze ontdekken het verkeer. Kortom, het is de eerste stap naar een eerste echte fiets. Er bestaan heel wat mogelijkheden om je kinderen mee te nemen op de fiets. Kinderstoelen, bakfietsen, de alom bekende Follow-Me, enzovoort

Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je kind sneller het verkeer gewoon wordt en de drempel naar een echte eigen fiets, kleiner wordt.

Kinderstoel

Het populaire model bestaat in een voorversie en achterversie. Het is de goedkoopste oplossing om kinderen mee te nemen op je eigen fiets. Kinderstoeltjes kunnen voor kinderen van 9 maand tot 3 jaar. Modellen voor achteraan zijn geschikt voor kinderen tot 7 jaar. Zorg ervoor dat de kinderstoel goed past op je fiets. Ga daarom met je fiets naar de lokale fietshandelaar om het geschikte model aan te kopen.

Fietskar

De fietskar is een de typische kar gemonteerd op het achterwiel van je fiets. Deze versie is geschikt voor langere fietstochten. Het is zelfs mogelijk om 2 kindjes in de fietskar te plaatsen. De meeste fietskarren zijn uitgerust met een regenscherm. Zo zitten ze warm en droog. De fietskar is geschikt voor kinderen van 1 tot 7 jaar.

Let wel op: Je neemt extra gewicht mee. Het is dus wel stevig trappen wanneer je kiest voor een fietskar. Zeker bergop kan het flink steken.

Bakfiets

De bakfiets staat bekend als cargo-bike, maar sommige bakfietsen zijn voorzien van kinderzitjes. Zo kan je tot 4 kindjes meenemen in je bakfiets. Bij een bakfiets zie je je kinderen ook vooraan zitten en weet je dus altijd wat er vooraan gebeurd. Sommige bakfietsen zijn uitgerust met een regenscherm.

Nadeel van de bakfiets is dat de hele fiets log is. Parkeren is niet eenvoudig en hangt dus af van jouw fietstraject. Bakfietsen voor kinderen zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 8 jaar.

Kindertandem

We zien ze af en toe eens rondrijden, de kindertandems. Bij dit model fietsen de kinderen mee. Alle beetjes helpen plus het is een stap verder naar het echte fietsen.

Op de kindertandem is ofwel plaats voor 1 kind of 2 kinderen.