Nieuw in fietsland

25 redenen waarom fysieke fietsenwinkels online verslaan.

Koptitel: ‘Winkels zullen verdwijnen’, ‘Het einde van de fysieke winkel is nabij.’, ‘Mensen kopen steeds meer online’.

Fysieke winkels lijken het niet gemakkelijk te hebben. De toekomst lijkt online. Je zou kunnen denken dat jouw fysieke winkel bedreigd wordt door binnen- en buitenlandse online spelers die jouw klanten van je wegnemen met straffe prijzen. Je zou je machteloos kunnen voelen omdat de een wel een webshop heeft en jij niet. Je zou kunnen denken dat consumenten liever thuis achter hun laptop hun aankopen doen.

Dan heb je het mis. Het fysiek winkelen blijft zeer populair. We geven je 25 redenen mee waarom offline online verslaat.

Als consument

 • Consument wil het artikel zien en testen

Mensen gaan op bezoek bij de lokale fietshandel om het product in handen te kunnen krijgen. In de winkel kan je het product testen en zie je fysiek wat je koopt. Dat blijkt een groot voordeel te zijn waardoor het dé belangrijkste reden te zijn dat ze het lokaal ook aankopen.

 • Consument moet niet wachten

Wanneer je een product online aankoopt, krijg je na aankoop een aankoopbevestiging na betaling. Wanneer je het artikel aankoopt in de winkel, kan je het onmiddellijk meenemen naar huis. Ook dat blijkt een gigantisch voordeel voor de consument.

 • Consument kiest voor persoonlijk contact

Een bezoek in de fietsenwinkel creëert interactie. Er ontstaat een gesprek tussen handelaar en consument. Daar blijken we nood aan te hebben. We zijn dan ook sociale wezens. Het plezier van dat persoonlijk contact heeft voorrang op een online aankoop of online hulp.

 • Consument kiest voor online snuffelen, maar lokaal aankopen

Het begrip ‘showrooming‘ is alom gekend. Wanneer de consument een fiets-gps in de winkel bekijkt en test en te kennen geeft dat hij er nog even over gaat nadenken. En thuis online aankoopt. Het omgekeerde fenomeen bestaat ook en is een pak groter. ‘Webrooming‘ gebeurt wanneer we thuis online op zoek gaan naar een geschikt product en dan lokaal aankopen.

Het is dus van cruciaal belang dat retailers hun fietsen, fiets-accessoires en fietskledij online plaatsen. Zo ontstaat er ook fietsbeleving van thuis. Je maakt de consument warm om langs te komen in jouw winkel.

 • Consumenten shoppen graag

Het is nog steeds één van de leukste activiteiten, shoppen. Op zaterdag kuieren door de straten. In het winkelcentrum om bewust naar de fietsenwinkel dromen van een nieuwe fiets en al dat nieuws bekijken. Liever met 2 achter de computer of toch liever gezellig samen op weg naar de winkel? De consument kiest duidelijk voor het 2de.

 • Consumenten hebben een plek nodig om te retourneren

Je gedacht zeggen tegenover de verkoper, het kan in de lokale winkel. Ook dat is dan weer een voordeel voor de handelaar. Dan kan hij daar onmiddellijk een antwoord op bieden en eventueel een ander product aanbevelen dat meer in de lijn ligt van jouw verwachtingen. Online communiceren is vaak moeilijk. Je moet mailen, je krijgt vaak een veel te laat antwoord, of gewoon helemaal geen antwoord. In de lokale fietsenwinkel krijg je onmiddellijk antwoord.

 • Consumenten kiezen voor simpel retourneren

Drie kwart van de consumenten vindt retourneren in een fysieke winkel gemakkelijker. Online retourneren is ingewikkeld en betrekt meerdere partijen en dus groter risico. Je moet heel wat administratie bijhouden zodat je, bij problemen, kan bewijzen dat je het hebt geretourneerd. Ook wachten op geld, vinden de meeste consumenten niet fijn.

 • De jonge consument shopt het liefst offline

Je zou het niet verwachten maar blijkt dat de jonge consument nog steeds liever uit huis gaat shoppen dan online aankopen te doen.

 • Consumenten houden van een ontmoetingsplek

Loop eens op een zaterdag door de Veldstraat in Gent. Je komt vast en zeker iemand tegen die je kent. Ook shoppen in winkelcentra zorgt voor sociale interactie. Zeker bij fietsenwinkels is het leuker de fietsbeleving samen aan te gaan. Het is de taak van de handelaar om er een ontmoetingsplek van te maken.

 • Consumenten creëren meer online interactie bij winkels met een ontmoetingsplek

We stellen vast dat consumenten online meer interactie ontwikkelen wanneer de winkel ook een fysieke winkel heeft. Het vertrouwen ligt hoger, er is meer contact waardoor er sneller vragen gesteld worden. Communicatie tussen beiden is van groot belang. Online communicatie is vandaag niet meer weg te denken.

 • Consumenten vinden offline shoppen veiliger

Een fysiek punt waar consumenten terecht kunnen creëert vertrouwen. Dat weten grote online spelers ook. Kijk maar naar Coolblue. Zij komen terug van het online gegeven en openden reeds 3 fysieke winkels. Ook zij zien de voordelen van een punt waar mensen terecht kunnen. De combinatie van beiden doen ze fantastisch.

Online is het allemaal (meestal) wel goed geregeld, maar de indruk van de consument blijft wantrouwig. Zo hoef je in een fysieke winkel geen persoonlijke gegevens achterlaten.

 • Consumenten denken dat het online goedkoper is

Het is een mythe, gecreëerd uit de lagere opstartkosten. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de online producten niet goedkoper zijn dan de regulieren adviesprijzen in de lokale handel. Wanneer we rekening houden met de verzendkosten, stijgt het cijfer nog.


Als handelaar

 1. De combinatie van een fysieke en online winkel versterken elkaar. Men creëert meer vertrouwen, de omzet stijgt, er ontstaat een betere communicatie en klantenbinding. Ook grote online winkels zien hiervan het voordeel. Ze openen na hun online opstart lokale punten waar men terecht kan, ook bij een aankoop online. Dat zien we bij Coolbue, maar ook bij fietsenwinkel.nl bijvoorbeeld.
 2. Sinds de opkomst van online winkels, zouden we bijna vergeten dat de offline sector nog steeds de grootste omzet maakt. Online verkoop wordt dus sterk overdreven.
 3. Als lokale fietshandelaar zien we toekomst soms wat donker, maar vragen we aan de consument hoe hij de toekomst ziet, dan blijkt dat ze geen verandering zien in hun aankoopgedrag offline en online.
 4. De lancering van een webwinkel zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van nul begint. In die zichtbaarheid kruipt tijd en vooral veel geld. Een fysieke winkel heeft dat niet.
 5. Opboksen als lokale fietshandelaar tegen een online webwinkel is onbegonnen werk. De twee zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken, al hebben ze hetzelfde product. Analyseren we beiden, dan zien we dat daar geen uitkomst ligt.
 6. Consumenten kopen sneller in een fysieke winkel dan online. We kunnen veel eenvoudiger teruggrijpen naar online aankopen, terwijl we meer moeite moeten doen om opnieuw naar de winkel te gaan. Consumenten gaan dus sneller op het moment kopen, zodat ze niet hoeven terug te keren.
 7. Een webwinkel bouwt weinig klantenbinding. De fietshandelaar is jouw vertrouwenspersoon wanneer het gaat over je fiets. Alsmaar vaker heeft de consument daar nood aan. De fietsen komt vaker in het verkeer. Die fiets moet onderhouden worden. Online? Toch niet.
 8. Consumenten willen persoonlijk advies als het gaat om een fiets. Iemand met ervaring die weet wat goed is.
 9. Omarm het online aanbod en maak er gebruik van om met jouw fysieke winkel het middelpunt van mobiliteit van te maken.
 10. Over 3 jaar zullen we meer webwinkels hebben dan fysieke winkels. Schrik niet van die cijfers. Lees bovenstaande nogmaals gebruik beide om je sterk te maken voor de toekomst.
 11. Welke meerwaarde biedt jij om je te onderscheiden van webwinkels? Service? Extra kortingen, + accessoire?. Denk ook aan activiteiten rond de winkel. Organiseer merkavonden, inviteer een expert, maak het bezoek waard.
 12. De showroom van een fietshandelaar is om van te dromen. Ook merken en distributeurs doen hun best om hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te showen. Je kan ook veel zelf doen.
 13. Altijd leuk is het om mecaniciens te zien werken. Een open atelier creëert inzage in een ambacht. Profiteer van die interesse en laat dat tonen wat een online speler niet kan tonen.

Welke conclusie nemen we nu?

Heeft de fysieke fietsenwinkel toekomst? Amai nog niet. Wel dus. Fietsbeleving staat centraal. Je komt ogen te kort wanneer je binnenstapt. De service in het onderhoud is subliem: snelle en professionele herstellingen. Je krijgt er advies over de hele fietswereld. Je slaat er een babbeltje met de uitbater, je ontmoet collega’s.

We zijn ervan overtuigd dat de fysieke fietshandelaar een grote toekomst te wachten staat. Maar, dat wil niet zeggen dat we het online aspect links moeten laten liggen. Online is een middel om je fysieke winkel te doen groeien. We zien het als enerzijds een communicatiemiddel en anderzijds een verkoopmiddel. Het is aan de uitbater welke van de twee hij hanteert. Wanneer je het communicatiekanaal gebruikt, werk dan naar een community waar jouw winkel centraal staat. Kies je voor het verkoopkanaal, zorg er dan voor dat je met zo weinig mogelijk middelen een groot bereik creëert.

Als we één iets leren uit bovenstaande lijst, is dat de combinatie van online en offline een enorme kracht heeft. Consumenten hebben meer vertrouwen, er ontstaat meer interactie en beide kanalen stimuleren elkaar.


Vivocyclo houdt van de fietsbranche. Heb je, als fietshandelaar, nood aan advies inzake het online gegeven voor jouw fietsenzaak, aarzel niet en stuur ons een berichtje.

Bronnen: Nativemedia, Detailhandel in Vlaanderen, Retailsonar, Frankwatching, LocalBoost.nl, Unizo en RetailDetail.

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

Ik geef een reactie!

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.