Geen categorie

Online fiets aankopen? Lees eerst even dit.

iBike gaf het vandaag aan in de Standaard en het Nieuwsblad. Klanten die aankomen met een internet- of supermarktfiets worden vriendelijk de deur gewezen. Ongeveer de helft van de fietshandelaars hanteert deze regel. Het is dus geen uitzondering meer. Maar waarom eigenlijk?

Het gaat niet om het feit dat die fiets niet bij hen werd aangekocht. Sommige A-merken worden wel hersteld, ook al werd die niet aangekocht waar je voor je herstelling binnenkomt. Het gaat voornamelijk over het type fiets. Internet- en supermarkt fietsen worden vaak samengesteld uit een lot frames gekoppeld met een heleboel onderdelen. Het gaat alsmaar vaker over overnames van oudere onderdelen die als nieuw volledig product worden verkocht.

Onlangs hebben we het Outspot verhaal verteld. Dat kreeg nog een staartje. André Adams contacteerde ons met een probleem bij zijn Outspot-fiets. Na 6 maanden bleek de voorwiel-motor defect. Hij contacteerde Outspot.

Na talloze mails en herinneringen, wist Outspot hem te vertellen dat de leverancier hem het laatste wiel in stock kon opsturen.

André heeft 2 fietsen aangekocht. Hij concludeerde dus dat wanneer de andere fiets panne krijgt, dat die fiets voor het recyclagepark was. Hij had spijt van zijn aankoop. Die fout zal hij geen tweede keer meer maken.

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

Ik geef een reactie!

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via