Doe het zelf / tips

Sneeuw op het fietspad: Mag ik als fietser op de autobaan?

Dag 1 na de sneeuw: ijs, 20cm sneeuw naast de autobaan, maar vooraal ‘geen strooizout op fietspaden’. Het zijn harde tijden voor de fietser. Mag je als fietser, wanneer het fietspad niet berijdbaar is, op de autobaan rijden?

Het antwoord is: JA.

Sterker nog, ook wanneer er een put in de weg ligt, een geparkeerde wagen op het fietspad staat, enz. heb je het recht om de autobaan op te rijden. Dat weet Roel Cleemput (Fietsersbond) ons te vertellen.

“Die wetgeving is zowel bij fietsers als automobilisten weinig of niet bekend. Dat kan wel eens voor frustratie zorgen. ‘Er is toch een fietspad en dan gebruiken ze het niet!’, klinkt het vaak.”

Wanneer is het fietspad onberijdbaar? Dat mag je zelf beslissen. Wanneer een politieagent je tegenhoudt en hij een andere mening heeft, heeft hij het recht om je een boete te geven.

De wetgeving doet met andere woorden beroep op het gezonde verstand van elke weggebruiker.

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

Ik geef een reactie!

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.