In de media Reizen

Fietsroute van het Jaar ligt in Scandinavië

Op vrijdag 1 maart werd tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht de internationale award voor ‘Fietsroute van het Jaar 2019’ uitgereikt. De Oostzeeroute in Denemarken haalde het van routes uit Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Nederland en Zweden. 

De Oostzeeroute is 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Acht bruggen en vijf veerponten verbinden twaalf eilanden met elkaar. De fietsroute is dan ook de perfecte manier om de weergaloze kliffen en zandstranden van de Oost-Deense kustlijn te ontdekken. Authentieke stadjes, dorpjes en kastelen nemen je terug mee naar het Denemarken van de Nieuwe Tijd. De route bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd. Hij heeft de vorm van een liggende 8.

Fietsen zonder zorgen

‘Een groot deel van de route is zeer rustig’, aldus het juryrapport. ‘Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.’

Verliezende finalisten

De jury had naast de bekroning van de Oostzeeroute ook eervolle vermeldingen én een certificaat voor de vier verliezende finalisten: Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden.

Stimulans voor meer fietsroutes

De award voor ‘Fietsroute van het Jaar 2019’ moet overheden en regionale toeristische diensten stimuleren om aantrekkelijke, meerdaagse fietsroutes aan te leggen. Frankrijk en Duitsland wonnen de prijs al 3 keer.

Overzicht vorige winnaars

2018: Kattegatleden (Zweden)
2017: Vélo Francette (Frankrijk)
2016: Van Goghroute (Nederland)
2015: Alpe Adria Radweg (Oostenrijk en Italië)
2014: Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg)
2013: Velodysée (Frankrijk)
2012: Havelradweg (Duitsland)
2011: Radwegenetz Dahner Felsenland (Duitsland)
2010: Voie verte Trans-Ardennes (Frankrijk)

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

Ik geef een reactie!

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.