Nieuw in fietsland

Fransen fietsen op water


Elektrische fietsers vertegenwoordigen bijna de helft van alle fietsers. De Franse producent Pragma Industries komt nu met een ingenieus alternatief op de proppen: de waterstoffiets. In 2020 moet de fiets verkrijgbaar zijn in de fietswinkel.

De waterstoffiets is gedoopt tot de Alpha 2.0. Het is een sportieve stadsfiets die er wat log uitziet. In het frame zit geen elektrische accu maar een waterstofbatterij. De fiets geeft je trapondersteuning tot 25 km/h. Met een volle accu rijdt je tot 100 kilometer ver. Dat is dubbel zoveel als een elektrische fiets met een batterij van 300 Wh.

Tanken

Je laadt de accu niet op, maar je tankt hem vol. De fiets voltanken gebeurt met waterbrandstof uit een speciaal station. In dat station wordt van water en elektriciteit automatisch waterstof gemaakt. De batterij voltanken zou slechts 2 minuten duren. Dat is ultrasnel. Ter vergelijking, een elektrische batterij heeft minstens 1 uur nodig. Zo snel opgeladen? Dat is geweldig! Alleen, een tankstation kost 30.000 euro en de fiets 7.500 euro. Dat is veel te duur voor de consument. Daarom wordt de fiets alleen nog maar geleverd aan Franse gemeenten, deelfietsbedrijven en toeristische diensten in onder andere Cherbourg, Chambery en Bayonne.

Vanaf 2020 wilt Pragma Industries de Alpha 2.0 ook aan de consument verkopen. Natuurlijk moet je dan ook zo een tankstation aanschaffen, anders kan je niet met de waterstoffiets rijden. Geïnteresseerde kopers leggen voor dit unieke product zo’n 35.000 euro op tafel.

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

Ik geef een reactie!

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.