In de media

Fietsen worden fors goedkoper

Vanaf april gaat de btw op fietsen naar omlaag. De Kamercommissie Financiën heeft dat unaniem goedgekeurd. Enkel de Europese Commissie moet nog zijn fiat geven.

Het wetsvoorstel om de btw op fietsen te verlagen van 21% naar 6% werd in de Kamercommissie Financiën unaniem goedgekeurd. Daardoor krijgt de consument een rechtstreekse korting van 15 procent* op de factuur. Laurent Devin van de PS (initiatiefnemer) wil zo meer mensen stimuleren om voor de fiets te kiezen. De btw-verlaging geldt voor alle type fietsen, ook elektrische fietsen en Speed Pedelecs. Zo krijg je met het nieuwe btw-tarief op een elektrische fiets van 3.000 euro (incl. btw) een korting van 450 euro.

Relativeren

De wet is nog niet volledig in kannen en kruiken, want de Kamer stemt pas in de loop van april over het wetsvoorstel. Daarna moet de volgende regering het voorstel ter goedkeuring voorleggen aan de Europese Commissie. Dat proces duurt enkele maanden. “Naar alle waarschijnlijkheid, is de btw-verlaging op fietsen pas voor volgend modeljaar. Een belastingverlaging zou alleszins een positief en verzachtend effect kunnen hebben op de verwachte prijsstijgingen in de fietssector.”, zegt Guy Crab van Traxio.


NOOT – 20/3 15u00

*De 15% korting waarvan sprake in verschillende media, is niet juist. Wij rekenden het uit en stelden vast dat je in werkelijkheid een korting van 12,4% krijgt.

Over de redactie

Vivocyclo redactie

Vivocyclo gaat op zoek naar actuele mobiliteit-topics die een meerwaarde bieden in de fiets-cultuur van Vlaanderen. De redactie ziet het fietsgebeuren vandaag bijzonder positief, maar is kritisch in dat opzicht dat ze de fiets ziet als een deel van de oplossing in het mobiliteitsvraagstuk.

De redactie werkt volledig onafhankelijk van partners en is ontstaan uit een passie voor de fiets en mobiliteit.

Heb je vragen omtrent de werking van Vivocyclo? Stuur een mailtje naar info@vivocyclo.com.

2 Comments

Klik hier om een reactie te geven.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via